Prietenii

În luminisul din pădure toate vietuitoarele se adunau la joacă.
Lupii si vulpile nu aveau curaj să vină căci lor le plăcea întunericul si hătisul pădurii, de luminisuri tare se mai temeau.
Asa că veselia era în toi: păsărelele ciripeau, veveritele săreau din creangă în creangă, aricii făceau tumbe iar căprioarele se întreceau în salturi.
Dar ce să vezi? La marginea luminisului, la umbra unei frunze de brusture, un ghemotoc de blană cu urechi lungi. Era Rică iepurasul, singurul pui de iepure din luminis si tare trist mai era că nu avea cu cine să se joace.
- Vino să te joci cu noi!
ciripeau păsărelele, dar cum era să se joace cu ele? El nu avea aripi să zboare, asa că tot singur era.
- Vino să te joci cu noi!
ziceau veveritele, dar Rică nu putea să se catere în copaci.
Ar mai fi fost soriceii, dar cum să se joace el, un iepuras, cu soriceii? Nu, asta nu îi plăcea deloc, nu voia în ruptul capului să se joace cu soriceii!
Asa cum stătea singur si ofta, se hotărî să plece în hătisul pădurii să-si caute prieteni de joacă. Nici nu mai voia să-si aducă aminte de sfaturile părintilor care îi spuseseră de atâtea ori că nu are voie să se afunde în întunecimea pădurii, acum pentru Rică nimic nu mai conta...
Plecă tup-tup spre pădure, găsi o potecută si se afundă în întuneric, plin de curaj.
Merse ce merse, copacii erau din ce în ce mai mari si mai scorburosi, lumina ce răzbătea printre crengi era din ce în ce mai putină, iar în ceea ce priveste prietenii, nici vorbă de asa ceva. Pe măsură ce înainta frica începea să pună stăpânire pe iepuras, i se părea că mii de ochi lucitori îl privesc de printre copaci. Cu spaima în suflet, o rupse la fugă si fugi si fugi si nici nu îsi dădu seama că rătăcise drumul.
Ce era de făcut acum? Mai bine ar fi ascultat de părinti, în curând va apune si soarele si nu va mai vedea chiar nimic.
Pe când rătăcea disperat prin pădure, simti cum ceva îl prinde de ceafă si până a apuca să strige după ajutor se pomeni îndesat într-un sac. Apoi, când se dezmetici, se văzu închis într-o cuscă de lemn iar vulpea, căci vulpea îl prinsese, îsi freca multumită labele.

În acest timp veselia din luminis era pe sfârsite, se lăsa înserarea iar părintii lui Rică îl strigau îngrijorati. Curând toate animalele îl căutau pe Rică, dar nici urmă de iepuras. Nu era si pace!
Atunci se hotărâră să meargă la bufnita cea înteleaptă.
- Soră bufnită, ziseră animalele, cu totii stim că tu vezi cel mai bine noaptea, ajută-ne să-l găsim pe Rică!
Bufnita nu mai stătu pe gânduri, îsi luă imediat zborul si urcă în cel mai înalt stejar din pădure. De acolo, cu ochii ei ageri, scrută depărtările si văzu cusca si pe cumătra vulpe. Coborî imediat si povesti animalelor ce văzuse. Plecară atunci cu totii să-l salveze pe iepuras.
Ajunseră la vizuină, o alungară pe vulpea cea sireată, iar soriceii începură să roadă gratiile de la cuscă. Cusca avea gratii groase, dar soriceii nu se lăsară până nu îl eliberară pe iepuras.
Au plecat cu totii spre casă. Rică avea acum o multime de prieteni iar soriceii, cei cu care el nu voise să se joace, erau acum prietenii lui cei mai buni.

Din acea zi Rică a fost nelipsit de la jocurile din luminis si de la sfaturile părintilor niciodată nu s-a mai abătut, iar pătania lui a avut grijă să o povestească tuturor cunoscutilor.
Mi-a povestit-o si mie iar eu m-am grăbit s-o astern pe hârtie să o puteti citi si voi, dragi copii!

înapoi


Toate drepturile rezervate © Alina & Ovidiu Scornea 2003